الهیات و معارف اسلامی

این رشته دارای پنج گرایش علوم قرآن و حدیث، فقه و مبانی حقوق اسلامی، فلسفه و کلام اسلامی ،ادیان و عرفان اسلامی,تاریخ فرهنگ تمدن ملل اسلامی می باشد.
هر دانشجوی رشته ی الهیات و معارف اسلامی باید به زبان و ادبیات عرب مسلط بوده همچنین با زبان انگلیسی آشنا باشد تا بتواند معارف اسلامی را بسط و گسترش داده در این زمینه تبلیغ کند زیرا بسیاری از کتب مذهبی ادیان اسلامی و غیره به زبان عربی و زبان انگلیسی به عنوان زبان بین المللی نوشته شده که تسلط بر آن ها اجتناب ناپذیر است.
فارغ التحصیلان این رشته می توانند منشا خدمات زیر باشند:
ـ تبلیغ معارف اسلامی در سطح عمومی.
ـ تدریس در مراکز آموزشی و فرهنگی.
ـ گسترش و نشر فرهنگ و معارف اسلامی در کشورهای مختلف جهان به عنوان مثال در قالب رایزنی‌های فرهنگی و وزارتخانه‌های ارشاد و خارجه.
ـ انجام امور تحقیقاتی و پژوهشی در زمینه مسائل فرهنگ و معارف اسلامی .
ـ کارشناسی فقه و مبانی حقوق اسلامی در دستگاه قضایی.

فقه و مبانی حقوق اسلامی

گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی، وظایف و حقوق اسلامی و حقوق انسان را از دیدگاه تشریعات الهی بیان می کند، که از روی حکمت و بر روی محور مصالح خردمندانه است و در زمینه رابطه میان انسان و خدا رابطه انسان ها با یکدیگر یا وظایف انسان نسبت به خود و طبیعت می باشد. از همین جا می توان متوجه تفاوت میان رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی و رشته حقوق در مفهوم عام شد. زیرا رشته حقوق، اصولی را بیان میکند که از نظر عقل و عرف بشری رعایت آنها در زندگی برای ایجاد نظم و امنیت لازم است. اصولی که امکان دارد طبق تشخیص عقل، مصلحت موفق و اما فوری داشته باشد. اما فقه بیانگر مصالحی است که در تکامل انسان تاثیر دارد. بنابر این از نظر حقوق اسلامی، اصول و قوانین نباید تنها عمل نظم و امنیت باشد، بلکه باید انسان را نیز به کمال برساند. از این بابت احکام فقهی ممکن است که اعتبار جاودانه داشته باشند.
پس از انقلاب اسلامی و متناسب با تغییر نگرش ها و رفتارها قوانین متعددی دچار تغییر و تحول گردید حتی قانون اساسی . ریشه بسیاری از مبانی قانون گذاری در جمهوری اسلامی ایران فقه شیعه و قواعدی بود که ما آن را در چارچوب قواعد فقه می شناسیم مدرسه عالی شهید مطهری با عنایت به اهداف عالیه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و نیازهای علمی و فرهنگی کشور در زمینه های آموزشی ، پژوهشی و اجرایی به اساتید ، محققان و کارشناس ، به تنظیم و تدوین برنامه درسی مناسب برای دوره کارشناسی فقه و حقوق اسلامی اقدام نموده است .

مشخصات کلی ، برنامه و سرفصل دروس به شرح زیر است :
کارشناس فقه و حقوق اسلامی یکی از دوره های آموزشی در نظام آموزش عالی است و هدف از تشکیل آن :
1) تربیت اساتید مورد نیاز دانشگاهها و موسسات آموزش عالی در رشته های الهیات و حقوق از طریق دوره های کارشناسی ارشد و دکتری .
2) تربیت محققان و پژوهشگران مورد نیاز مراکز علمی و تحقیقاتی از طریق دوره های کارشناسی ارشد و دکتری .
3) تربیت کارشناسان مورد نیاز دستگاه قضایی کشور.
4) تربیت کارشناسان توانا جهت خدمت در قسمتهای کارشناسی مراکز دولتی و غیره .
دانشجویان طی دوره کارشناسی علاوه بر آشنایی با مباحث بنیادی و اساسی در زمینه های مختلف علوم اسلامی ، بطور نسبی درباره حقوق اسلامی و عرفی به کسب دانش و تخصص می پردازند بگونه ای که در پایان این دوره زمینه لازم برای ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری فقه و حقوق خصوصی و فقه و حقوق جزا در مدرسه عالی و سایر رشته های مرتبط در دیگر مراکز آموزش عالی بمنظور ادامه تحصیلات و پژوهشهای تخصصی و اجتهادی فراهم می شود و خواهند توانست در جهت تحقق اهداف مذکور در این برنامه و پیشبرد فرهنگ جامعه نقش موثری را ایفاء نمایند